Een bericht van “Kansen voor het park”

uitnodiging informatie-avond "Kansen voor het Park"Rosanne Landwier stuurde afgelopen dinsdag een mail met een update van de plannen “Kansen voor het Park”. Voor degenen die niet op hun e-maillijst staan, hieronder de inhoud:

Beste mensen,

Jullie hebben aangegeven graag op de hoogte te blijven van ons initiatief tot vernieuwing van het Park Oog in Al. Bij deze kort een update over de stand van zaken. Niet omdat er al veel nieuws is, maar om te berichten over de voortgang.

Korte terugblik
Begin 2011 zijn Rosanne, Rob en Eveline met elkaar in contact gebracht door het wijkbureau omdat wij –los van elkaar- bij het wijkbureau met ideeën voor het park hadden aangeklopt. Toen we bijeen gingen zitten kwamen we vrij snel tot een gezamenlijk idee over hoe het park Oog in Al ons inziens nóg leuker & mooier zou kunnen worden. Met dit gezamenlijk idee zijn we terug gegaan naar het wijkbureau. Door de gemeenteambtenaren werd aangegeven dat er in principe middelen beschikbaar zijn voor vernieuwing van het park. Met dit goede nieuws hebben wij vervolgens:

– Een informatieavond georganiseerd voor sleutelfiguren uit de wijk (april 2011), met als doel een eerste peiling van onze ideeën, het krijgen van tips en feedback
– Een informatieavond georganiseerd voor direct aan- en omwonenden (juni 2011), met als doel deze groep wijkbewoners als eerste te betrekken bij en een eerste reactie te krijgen op onze ideeën.

Voortgang
In de zomer is er geen voortgang geweest, aangezien wij allen op vakantie gingen. Nu pakken we de draad weer op. Als eerste door met degenen om de tafel te gaan, die tijdens de avond in juni aan hebben gegeven graag mee te denken. Vervolgens hebben we weer een overleg met het wijkbureau. NB: ons initiatief moet niet anders gezien worden dan drie wijkbewoners met een idee waar wij zelf erg enthousiast over zijn, dat we graag gerealiseerd zouden willen zien als er voldoende draagvlak voor is in de wijk! Het is dus (nog) geen formele planvorming en (nog) geen formele inspraak. Maar een gezamenlijke zoektocht naar wat gewenst & mogelijk is (en hoe dit te realiseren). Ook wij zoeken, leren, ontdekken. En hebben de wens om met elkaar ‘ons’ prachtige park nog mooier te maken, passend bij de huidige wensen & ontwikkelingen in onze wijk.

Reacties en visie
Vanzelfsprekend leiden ideeën tot vernieuwing van en eventuele verandering van het park tot heel verschillende reacties. Van heel enthousiast, blij en aanmoedigend tot angst, weerstand en roep om behoud en rust. Die verschillende reacties waren ook aanwezig tijdens de avond met direct omwonenden. Op die avond werd duidelijk dat er bij een aantal aanwezigen niet voldoende draagvlak is voor de ontwikkelrichting zoals we die daar presenteerden. Een aantal bewoners wil liefst helemaal geen verandering. Andere bewoners zien wel de meerwaarde van vernieuwing/ onderhoud/verandering, maar was niet eenduidig in de gewenste richting. Naar aanleiding van deze avond lijken er vier opties/denkrichtingen:
(1) Meer speel- en verblijfruimte, dit is in feite ons voorstel;
(2) Vernieuwen/ uitbreiden dierenweide, met meer interactie en natuurbeleving;
(3) Versterken ecologische randvoorwaarden, waardoor flora & fauna worden versterkt,
(4) Geen ontwikkeling, behoud zoals het is.

Na een brainstorm hierover met degenen die aangaven mee te willen denken, zullen we e.e.a. met het wijkbureau bespreken. Daarna berichten we of en hoe we verder gaan.

Vragen, tips, reacties? We horen ze graag.

Groet,

Eveline, Rob, Rosanne

kansenvoorhetpark@gmail.com

Eén gedachte over “Een bericht van “Kansen voor het park”

  • 16 september 2011 om 16:48
    Permalink

    Bericht van de bijeenkomst van de initiatiefgroep “Kansen voor het Park’ op 14 september 2011 en enkele ideeën daarbij.

    Afgelopen woensdag hebben we een bijeenkomst gehad met drie mensen uit deze initiatiefgroep en vijf mensen, aan- en inwonend bij het park, die aangeboden hadden te willen. De initiatiefgroep was ontstaan doordat drie mensen zich onafhankelijk met initiatieven voor het park zich bij het wijkbureau meldden. Het wijkbureau heeft hen samengebracht en gevraagd ideeën te genereren en de mening van belanghebbenden te inventariseren.

    Op deze avond bleek weer dat deze mensen niet direct concrete plannen hebben hoe het moet worden, ze zijn vooral gemotiveerd een veranderingsproces op gang brengen. Bij de meedenkers is gepeild hoe ze nu, na de bijeenkomst met de Mozartlaanbewoners in juni, tegen de zaak aankijken. Belangrijke gemeenschappelijke punten, zoals ik ze heb vastgehouden, waren de volgende:

    1. Elke verandering mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid, dat betekent dat het niet tot meer overlast mag leiden. Het streven is dat het juist het tot minder overlast leidt.
    2. De meesten willen niet dat de dierenweide wordt opgeheven, op de een of andere manier moet daar wel meer leven in geblazen worden. Gedacht wordt over de mogelijkheid een vrijwilligersinitiatief op te wekken.
    3. De speelgelegenheid zou vergroot kunnen worden, maar dan niet op eens schreeuwerige manier; bijvoorbeeld de mogelijkheid om met zand en water te spelen en natuurlijke klimmogelijkheden.
    4. Een gedeelte van de dierenweide zou gebruikt kunnen worden voor de aanleg van natuurontwikkeling. We moeten echter erg oppassen met het creëren van extra zit- en picknickplaatsen omdat dat gauw leidt tot meer overlast.

    Volgende week dinsdag gaan ze weer verder in hun gesprek met de gemeente waarbij ze dan hun bevindingen en ideeën meedelen. Hoe gaat het verder met dit initiatief? Als gezegd is de initiatiefgroep gericht om het proces in gang te zetten. Erg goed is dat daardoor de verbinding en de betrokkenheid met het park in korte tijd sterk is gegroeid.

    Er zijn verschillende manieren hoe er mee verder kan worden gegaan. De gemeente kan het nu overnemen en met een aantal initiatieven tevoorschijn komen waarvoor kan worden gestemd. Of de gemeente kan met een aantal betrokkenen een zogeheten cocreatieproces aan gaan waarin met een aantal werkbijeenkomsten een plan wordt ontwikkeld. Een derde mogelijkheid is dat er een stichting wordt opgericht die het hele proces verder begeleiden en daarbij desgewenst steun en begeleiding kunnen inroepen van de gemeente. Hoe ermee verder wordt gegaan lijkt mij heel belangrijk; wordt het een project wat je wordt opgedrongen of gebeurt er wat wij willen? Het is natuurlijk wel een enorm ingewikkeld proces met al die meningen en emoties. De laatste mogelijkheid lijkt mij daarom het mooiste. De initiatiefgroep leek het meest te voelen voor het cocreatieproces en zullen dat ook doorgeven aan de gemeente.

    Beantwoorden

Geef een reactie