Geschiedenis van het park

Everard Meyster

Dit is een korte geschiedenis. Lees hier de uitgebreide cultuurhistorische beschrijving van het park door Architectuurhistorica Bettina van Santen. Hier kunt u een analyse van de beplanting in het park vinden.

In 1666 kocht Everard Meyster, bijgenaamd “de Dolle Jonker”, een stuk grond in een knik van de Leidsche Rijn om de uitvoering van de uitbreidingsplannen van Moreelse te kunnen volgen. Kort daarvoor (1663-1665) was de Leidsche Rijn (1663-1665) aangelegd.
Meyster noemde het landgoed Oog in Al. Het verschafte zicht op de stad en de geplande uitbreidingen. De uitbreiding stokte overigens daarna.

De bewoners waren achteenvolgens na Meyster:

  • – 1780  Johanna Stevens, weduwe van Jan de Heger
  • 1780 – 1794 Adriaen Assenborg
  • 1794 – 1795 Anthony van Stirum
  • 1795 – 1799 Hubertus Jongeneel
  • 1799 – Anthonij van Eelde
  • – ca 1850 familie Delbeek
  • – 1918 Pieter Hendrik van den Broeke
Hendrikus Petrus Berlage

De gemeente Utrecht kocht in 1918 de voormalige buitenplaats van Everard Meyster van Pieter Hendrik van den Broeke. Deze bestond uit het huis, de tuin en de omringende weilanden. Op de weilanden zou een tuinstad worden aangelegd. De stad Utrecht had hiervoor de architect Berlage aangetrokken. De wijk Oog in Al is uiteindelijk als enig onderdeel van dit plan uitgevoerd. Rond 1920 kregen het huis en de tuin een nieuwe bestemming.

 

 

Het was de ‘plantagemeester’ J.J. Denier van der Gon, die het park heeft ontworpen en verantwoordelijk was voor de uitvoering van de aanleg. In de winter van 1921/22 werden onder andere werklozen ingeschakeld om dit project te voltooien. In 1923 wordt het buiten Oog in Al omgebouwd tot een theehuis. Het jaar erop wordt het park rond het buiten gewijzigd en vergroot tot het Park Oog in Al zoals het er nu nog ligt. Samen met de theekoepel in de tuin van het voormalige landhuis werd het huis een sfeervolle ontmoetingsplek voor de Utrechtse bevolking. In 1961 werd een filiaal van de Openbare Bibliotheek in het landhuis gevestigd.

 

bronnen:
– theagenda.nl
– milieucentrum utrecht, 2011
– Van Schaik, T en Vervaart, O. (2001). Kleine geschiedenis bij het gouden feest van de St. Dominicuskerk. Gesprek, jubileumuitgave. Utrecht: Dominicusparochie.
– Wikipedia

Geef een reactie