Meerderheid Mozartlaanbewoners moet vóór stemmen

Kansen voor iedereen, inspraak door direct omwonenden

Het initiatief om meer te maken van Park in Oog is interessant genoeg om serieus te nemen. Ook oproepen van de ‘Kansen voor het park’-groep om mee te denken en te doen, zijn sympathiek. Maar… zodra plannen concreet worden en de gemeente ook gaat bewegen, vind ik dat de direct omwonenden aan de beurt zijn. Want wij zijn de direct belanghebbenden die het meest direct worden geconfronteerd met de effecten. Wij hebben onze huizen gekocht of gehuurd in relatie tot het groene, historische park – die ligging bepaalt zelfs mede het prijsniveau. Elke verandering heeft haar weerslag op onze leefomgeving. Mocht ik een hypothetisch, spannend plan hebben voor de speeltuin in de Bankastraat, dan heeft mijn idee pas kans van slagen als direct omwonenden zich hierin kunnen vinden. Mijn stelling: voor een besluit voor een wijziging van het park is een meerderheid vereist van de bewoners van de Mozartlaan.

6 gedachten over “Meerderheid Mozartlaanbewoners moet vóór stemmen

  • 27 september 2011 om 01:01
    Permalink

    Beste Martin,
    ik heb met veel interesse je bijdrage gelezen aan de website. Maar dit zou geen discussie zijn zonder een andere mening, en het zal je niet verbazen dat ik die heb. En ik ben zo vrij die even op “jullie” site zetten.
    Om te beginnen weet ik, en niet alleen uit eigen ondervinding, dat veranderingen in je directe leefomgeving nog wel eens ingrijpend kunnen zijn, en vervelend. Anderzijds kunnen veranderingen, of aanpassingen ook heel veel goeds brengen. Is het niet direct voor jou, als persoon, dan toch zeker voor de iets grotere groep mensen om je heen.
    Laat ik die nieuwe Fly-over noemen die nu wordt gebouwd tussen Oog in Al en Kanaleneiland. Een forse ingreep in ons aller directe omgeving. Dit “kunstwerk” zal de doorstroming van het verkeer ongetwijfeld gaan verbeteren. Maar van waar naar waar? En is het niet het verschuiven van het probleem? De file die eerst boven aan de Kanaalbrug stond verplaatst zich nu naar het Westplein. De vervuiling in de stad neemt daardoor toe. En waar het verkeer nu makkelijker vanuit Oog in Al weg kan, hulde, hulde, zal het elders voor andere opstoppingen zorgen. En ondertussen zijn er vele, vele miljoenen besteed. Om het probleem één kilometer op te schuiven. Als we het destijds aan de omwonenden van de Graadt van Roggenweg en het Westplein, ja, die zijn er, hadden overgelaten was die fly-over er nooit gekomen.
    Gelukkig hebben we ook een Gemeenteraad, en een bestuur, wat een poging doet de belangen van alle bewoners uit de hele stad af te wegen en soms besluiten neemt die, helaas, een bepaalde groep bewoners ontevreden achterlaat. In dit geval koos zij voor Oog in Al.

    Zo kreeg ik zelf een aantal jaren geleden een hogere woonboot voor mijn deur. Mijn uitzicht verminderde; de waarde van mijn huis is wellicht ook gekelderd. Maar helaas. De Raad besloot zo. Ik kon er weinig aan doen. Het zou anders zijn gelopen als alleen die bewoners die aan het water wonen hier over hadden mogen beslissen. Sterker nog; dan lag er geen enkele woonboot meer. Kortom; sommige belangen zijn groter dan de belangen van de direct aanwonenden. Zo ook met het Park.

    Wanneer we jouw redenering blijven volgen dan zouden ook alle, nog niet bestaande, bewoners van de nieuwe “verlengde” Mozartlaan, en alle andere nieuwe woningen aldaar moeten worden gevraagd naar hun mening. Ook de bewoners van de Leidseweg; de woonboters langs de Kanaalweg en Leidsche Rijn; allemaal directe buren van het Park. De bezoekers van de bibliotheek; veelal ouderen; en kinderen; waarom ook die niet gevraagd?
    Je kunt dus niet serieus menen dat alleen de bewoners van de Mozart-laan mogen gaan beslissen over de toekomst van het Park. Of hen een soort veto-recht geven.

    Anderzijds zou ik een nieuw plan voor de speeltuin aan het Bankaplein met open armen ontvangen. Nu mag dat de oudste speeltuin zijn van de stad, maar soms mag er wel eens wat veranderen. Dit, op zich, prachtige plein midden in de buurt is nu een soort gevangenis voor kinderen. En slechts op een paar momenten in de week te gebruiken door de buurt(kinderen). Wat zou het mooi zijn als er iemand opstond met een nieuw idee!

    Wonen in de stad betekent ook dat je bereidt moet zijn om met andere bewoners samen te leven. En die hebben wel eens andere ideeën, of plannen. Ik weet er alles van. Maar dat betekent niet dat ik ondemocratisch ben geworden. Juist andersom; de plannen voor het Park zullen, zoals gebruikelijk in het moderne Nederland, uit en ten treure besproken gaan worden waarbij iedereen zijn of haar zegje mag gaan doen. En dan besluit de Gemeenteraad. En zo hoort het.

    Mijn stelling is dan ook; organiseer vooral veel mensen om invloed uit te oefenen op dit proces. Op een positieve manier; wees ook eens creatief. Verzin ook eens iets wat je graag in dat park zou willen zien gebeuren. Waar jezelf ook lol aan beleeft. Het verbaasd mij al heel lang dat er geen concerten worden gehouden, bijvoorbeeld. Oog in Al; componisten-wijk. Waarom geen mooie akoestische concerten op zomeravonden? Kan toch niemand tegen zijn?
    Dus, wees slim. Vraag de gemeente, en de plannermakers, om een muziektent ergens op die dierenweide. Plek genoeg. Komen we allemaal luisteren.

    Met vriendelijke groeten. Marcus.

    Beantwoorden
  • Erik Jan de Wilde
    25 september 2011 om 13:45
    Permalink

    Jullie hebben wat mij betreft helemaal gelijk. Wij moeten het er mee eens zijn, maar uiteindelijk beslist de gemeente. Voordat er echt iets aan bijvoorbeeld een bestemmingsplan verandert zijn we al weer heel wat inspraakrondes verder. Maar gemeenten weten zo’n lastige procedure soms slim te omzeilen.

    Tegelijkertijd heeft de gemeente anno 2011 burgerparticipatie hoog in het vaandel staan. Dus is het zaak voor ons om ons te organiseren (wat we eigenlijk nu al aan het doen zijn) en ons niet te laten vertegenwoordigen door een paar plannenmakers uit Lombok of nog verder.

    Het zou leuk en misschien inspirerend zijn om te achterhalen hoe het oorspronkelijke plan van het park ooit was. Een fontein heeft er in ieder geval in de 60’er jaren inderdaad gestaan, in de vijver vlak bij jullie, Jaap. Maar van de bunker schat ik in dat deze er pas zo rond 40-45 geplaatst werd 😉

    Beantwoorden
  • 25 september 2011 om 09:53
    Permalink

    Het lijkt mij dat de gemeente Utrecht uiteindelijk beslist. Aan ons de taak om met zo goed mogelijke ideeen en plannen te komen (welke breed gedragen worden door betrokkenen) om onze leefomgeving nog verder te verbeteren. Zelf ben ik erg benieuwd naar het oorspronkelijke ontwerp van het park en wat daar nu nog van over is? Was er ooit niet bijv. een fontein in de vijver?

    Beantwoorden
  • 25 september 2011 om 08:17
    Permalink

    Minimaal net zo belangrijk lijkt mij de mening van de Inwonenenden van Park Oog in Al.

    Beantwoorden
    • 25 september 2011 om 09:08
      Permalink

      Zuiver. Parkbewoners (tot en met de fauna) horen daarbij.

      Beantwoorden

Geef een reactie