Dierenweides Utrecht op de schop

Rondom het Julianapark is al de nodige discussie ontstaan (zie bijvoorbeeld een reactie van de Wijkraad Noordwest en artikel op DNU)  door het voornemen van de gemeente om te stoppen met de dierenweides in Utrecht. Deze maatregelen gaan echter ook over onze eigen dierenweide in Park Oog in Al.

In de voorjaarsnota 2012 van de gemeente Utrecht is de volgende passage te vinden:

“Dieren achter versperringen zijn minder educatief dan de dieren op de steedes die letterlijk een hogere aaibaarheidsfactor hebben. Het ligt daarom minder voor de hand om als gemeente dierenweides te beheren. Daar waar bewoners(groepen) de dierenweides in eigen beheer willen behouden bieden wij ondersteuning.”

Tijdens de raadsinformatieavond van 19 juni 2012 hebben bewoners en instellingen uit de stad de mogelijkheid om hun mening te geven over de Voorjaarsnota 2012. De gemeenteraad behandelt de Voorjaarsnota en de Verantwoording op de volgende data in de commissies:

 • maandag 25 juni en woensdag 27 juni 2012: commissie Mens en Samenleving.
 • dinsdag 26 juni en donderdag 28 juni 2012: commissie Stad en Ruimte.

Op donderdag 5 juli 2012 wordt de Verantwoording 2011 en de Voorjaarsnota 2012 door de gemeenteraad vastgesteld.

Eén gedachte over “Dierenweides Utrecht op de schop

 • 18 juni 2012 om 22:26
  Permalink

  Bye, bye Bambi

  Velen hebben geschokt gereageerd op het nieuws uit de Voorjaarsnota, dat de gemeente heeft voorgesteld de 4 dierenweiden in Utrecht, waaronder de hertenweide van Park Oog in Al, op te heffen, dit in het kader van de gemeentelijke bezuinigingen.

  Wij betreuren het dat als deze plannen worden uitgevoerd ook de eventuele oprichting van een kinderboerderij niet realistisch zal zijn.

  Wij vertrouwen er wel op dat de gemeente het Park niet wezenlijk zal veranderen en wat nu de hertenweide is zal transformeren in een zonneweide, waarbij wat ons betreft de hekken rond deze weide kunnen worden verwijderd en zo de open ruimte, zoals bedoeld in het originele ontwerp, tot zijn recht laat komen. De zichtlijnen worden zo hersteld en daarbij het gevoel van rust én ruimte. Een imponerend grasperceel met zicht op het gehele park.

  Gelukkig heeft de gemeente Utrecht een doordachte visie op onze stadsparken waaronder Park Oog in Al: “De stadsparken weerspiegelen de ontwikkeling van Utrecht. De variatie in ontstaan, inrichting en omgeving biedt de bewoners van Utrecht veel variatie en mogelijkheden tot ontspanning. Parken zijn bij uitstek openbare ruimtes waar mensen elkaar ontmoeten, vertrouwd raken met elkaar en met hun omgeving. Parken zijn de groene parels van Utrecht en worden dan ook hoog gewaardeerd door bewoners. De oudste parken in Utrecht zijn de zogenaamde klassieke parken met kenmerken van de Engelse landschapstijl, veelal aangelegd tussen 1880 en 1935; het Zocherplantsoen, het Wilhelminapark, het Julianapark én het Park Oog in Al. Monumentale bomen, glad geschoren gazons, gebogen paden en waterlijnen bepalen het beeld van deze wandel- en kijkparken!”

  In het originele ontwerp van 1921 is onder meer voorzien in een fontein (grote vijver) en bloemperken met bloeiende planten (zie deel 2 van deze site).
  In het jaar van de bij valt het extra op dat het noodzakelijk is om deze bloembedden z.s.m. in ere te herstellen!

  Welke keuzes vindt ú (on) wenselijk i.v.m. behoud en beheer Park Oog in Al?
  Wij horen graag van u!

  Met vriendelijke groet

  Chiel en Thea

  Beantwoorden

Geef een reactie