Oog voor Park Oog in Al (1)

Je kunt op vele manieren naar Park Oog in Al kijken:

Als een multifunctioneel gebied. Het park heeft een sociale recreatieve functie, een educatieve functie, een esthetische functie (beeldbepalend), een cultuurhistorische functie en een landschappelijke stedenbouwkundige functie. Het park is deel van de planologische opbouw van Oog in Al en tenslotte, de psychologische functie (het park is rustgevend).

Als een ontwikkeling met kansen en bedreigingen. Wij zien veel kansen voor het Park, maar ook de bedreigingen:

 • De aantasting van de parkstructuur en het padenpatroon  in de bocht van de Everard Meijsterlaan bij Meijsters Buiten is een punt van grote zorg.
 • Door de stedelijke verdichting (Meijsters Buiten: bibliotheek, school, BSO, Wilde Westen en horeca, de nieuwbouw op Welgelegen en de te bouwen grote super aan de Händelstraat) neemt de verkeersdrukte rond het park toe.
 • De verkeersdrukte zal verder ook toenemen door sluipverkeer (Casinoroute) vanaf de fly-over (Auto’s mogen niet meer vanaf de A2/ML Kinglaan direct voor de Texaco de wijk in, red)
 • Tenslotte zal de verkeersdrukte rond het Park toenemen door de bouw van de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal en de vervolgroute Everard Meijsterlaan door het park! (zie afbeelding; uit de gemeentelijke planvorming)
Mogelijke Fietsroutes door en langs het park op de fietsroute tussen de Fietsbrug en de stad

Eventuele maatregelen die op korte termijn nodig zijn: invoering van een 30 km zone, een verkeerscirculatieplan én het plaatsen van meetpunten voor de luchtkwaliteit voor Mozartlaan en Park.

Alvorens te spreken over behoud en beheer van het Park Oog in Al én haar cultuurhistorische functie, is het van belang eerst alle bedreigingen in kaart te brengen en het groen in onze wijk Oog in Al te behouden. Voor de bouw van de fly-over zijn 192 bomen gekapt! En voor de fietsbrug zullen ruim 45 volwassen bomen worden gekapt! De gemeente Utrecht heeft dus nog heel veel bomen (terug) te planten in onze wijk!

(wordt vervolgd)

2 gedachten over “Oog voor Park Oog in Al (1)

 • 18 maart 2012 om 16:33
  Permalink

  Logischer zou zijn de fietsers via de Vleutenseweg te laten gaan (veel veiliger dan via LomBok) dus de brug een stuk verder neerleggen. Wie dit bedacht heeft……
  Luchtkwaliteit is een grote issue. Het is wetenschappelijk aangetoond dat kinderen die bij snelwegen wonen veelal astma ontwikkelen en of andere luchtwegproblemen krijgen.
  Sluipverkeer moet ook aandacht krijgen. Ik probeer al zo lang als ik in Oog in Al woon de gemeente zover te krijgen om hier iets aan te doen. Het heeft gewoon geen prioriteit of men wil het niet zien.
  Jammer hoor, zo wordt onze buurt minder veilig en leefbaar.

  Beantwoorden
 • 16 februari 2012 om 10:04
  Permalink

  Ja deze bedreigingen heb ik ook door mijn hoofd laten gaan.
  Die fietsbrug. de gemeente stelt dat die naar de sluis door Lombok zou leiden.
  Een farce, Iedereen dus ook brommers gaan uiteraard door de Mozartlaan. Je zou wel gek zijn om de gemeenteroute te nemen.
  Ik schrik als ik het aantal bomen “lees” die gekapt worden

  Beantwoorden

Geef een reactie