Nadenken over Park Oog in Al

Op woensdagavond 12 oktober was er een bijeenkomst van de initiatiefgroep van wijkbewoners die graag Park Oog in Al willen herinrichten/vernieuwen. De oorspronkelijke groep van drie is uitgebreid met een aantal andere enthousiaste gebruikers en omwonenden van het park, waaronder ondergetekende. Iedereen is enthousiast over verandering, beter onderhoud etc. Er is nog geen specifiek plan dat we de gemeente voor willen leggen en de wensen zijn nog heel divers. Overeenkomst is wel dat iedereen graag een Park Oog in Al ziet dat meer bij de eisen des tijds aansluit.

In een vervolg overleg met het wijkbureau begin november zullen we als initiatiefgroep vragen (zoals al gesuggereerd door de gemeente overigens) om een cocreatie traject, waarbij in een open uitnodiging aan alle wijkbewoners de mogelijkheid wordt geboden om mee te denken/praten en beslissen over een hernieuwde inrichting van het Park. Cocreatie betekent dat er helemaal in samenspraak met wijkbewoners een plan ontwikkeld wordt, dus deelnemers aan het traject kunnen daadwerkelijk mee ontwerpen in plaats van stemmen over een ontwerp van de gemeente. Het betekent ook dat iedereen vanuit eigen visie, wensen en belangen mee kan denken. Uiteindelijk wordt dat plan daarna voorgelegd aan bewoners en omwonenden in de wijk West. Wij verwachten dat in een cocreatie proces ieders belangen een goede plek kunnen krijgen, en dat we gezamenlijk kunnen bouwen aan een goed, haalbaar en aansprekend ontwerp voor vernieuwing/ herstel/ nieuw onderhoud. We hopen van harte dat de gemeente deze denklijn onderschrijft en voortvarend met het initiatief aan de slag gaat!

10 gedachten over “Nadenken over Park Oog in Al

 • 30 oktober 2011 om 23:02
  Permalink

  Beste allen,
  Misschien loop ik nogal vooruit op de plannen, maar zou het mogelijk zijn om parkeerplaatsen voor parkbezoekers te verwezenlijken in onze wijk op de billitonkade/ kanaalweg of leidsekade?
  Aangezien problemen door luchtverontreiniging voor de begroeiing in het park dan enigszins ingeperkt wordt?

  Beantwoorden
   • Monique Wiegel
    3 november 2011 om 19:29
    Permalink

    Huisregels. http://www.parkooginal.nl vindt respectvolle communicatie, de sfeer op haar website en de veiligheid van haar bezoekers uitermate belangrijk. Daarom heeft Parkooginal.nl huisregels opgesteld. Deze huisregels zijn hieronder te lezen.
 De website wordt beheerd door moderators. Een moderator kan te allen tijde berichten aanpassen of verwijderen, daar waar zij dit nodig acht om zo respectvolle communicatie te borgen.


    Wat is niet toegestaan op http://www.parkooginal.nl?


    • Beledigen en provoceren van medebezoekers en moderatoren.
    • Discriminatie en racisme.
    • Het plaatsen van persoonlijke gegevens en privémateriaal, zoals NAW gegevens, e-mails, MSN-gesprekken en andere in principe niet voor ogen van derden bestemde informatie.
    • Discussie over de regels is geen discussie die op de website thuishoort en zal niet worden toegestaan.

    Het plaatsen van het EIGEN e-mailadres is voor eigen verantwoording.

    Wat gebeurt er als je je niet aan de regels houdt?

    De moderator kan je bericht wijzigen of zelfs verwijderen zonder waarschuwing vooraf/achteraf.


    Beantwoorden
   • 6 november 2011 om 23:02
    Permalink

    Geachte Moderator, kunt u mij vertellen waarom mijn reactie is verwijderd?

    Marcus.

    Beantwoorden
    • Monique Wiegel
     7 november 2011 om 19:47
     Permalink

     Beste gebruiker van deze website,

     ik verwijs u naar bovenstaande regels voor gebruik van de website.

     groet,
     Moderator.

     Beantwoorden
 • Erik Jan de Wilde
  27 oktober 2011 om 18:12
  Permalink

  bewerkt door Moderator:

  Beste Marjon,

  Er zijn veel andere mensen die nadenken over het park, niet alleen plannenmakers.

  Wat bedoel je precies met een “Park Oog in Al [..] dat meer bij de eisen des tijds aansluit”? Je spreekt je daar niet over uit. Je bericht gaat over de besluitvorming. Volgens mij wil jij (net als de andere initiatiefnemers) gewoon de hertenweide opdoeken en gebruiken voor andere dingen, toch?

  Het kan natuurlijk zo zijn dat je dat niet durft te zeggen omdat je veel weerstand verwacht. Die verwachting is terecht, want volgens mij is die weerstand er ook. Als jij bij de bijeenkomst in juni was moet je dat gemerkt hebben. Mijn volgende vraag is dan, waarom doen jullie daar niks mee? Denk je dat de weerstand weggaat door deze te negeren? Ik denk het niet.

  Beantwoorden
   • Erik Jan de Wilde
    28 oktober 2011 om 09:56
    Permalink

    aangepast door Moderator.

    Beste Jaap,

    Wat ik je duidelijk wil maken, is dat ik dit echt naar eer en geweten doe. In mijn overigens schaarse vrije tijd, gewoon omdat ik mijn leefomgeving erg belangrijk vind en ik me realiseer dat het niet alleen mijn leefomgeving is.

    Beantwoorden
    • 1 november 2011 om 10:41
     Permalink

     Erik Jan,

     Ik wil je graag een hart onder de riem steken. Ik vind dat je het geweldig doet als ik kijk naar je inspanningen met deze website en het bieden van een forum voor discussie. Ik vind het dan ook jammer dat aan je intenties wordt getwijfeld zodra je vraagt aan mensen om zich uit te spreken over de richting waarin zij denken. Volgens mij is deze website uitstekend geschikt om juist dat proces van cocreatie wat richting te geven en ook om een beetje een idee te krijgen vanuit welk vertrekpunt mensen die een binding hebben met het park en/of het gebied rondom de Munt nu wel of niet iets willen. In plaats van elkaar te bestoken met kwalificaties en op voorhand al te twijfelen aan goede intenties, moeten we nu zo onderhand wel een beetje zicht krijgen op wat de ideeenrijkdom is. Niet iedereen in de wijken die zich als belanghebbende zien is creatief en heeft eigen ideeen. Mensen weten vaak beter wat ze niet willen dan wat ze wel willen. Dat is niet erg, dat is een feit. Cocreatie is niet een proces waarin mensen vanuit abstracties langzaamaan een proces in gerommeld worden waarna ze vervolgens wordt verteld dat eventuele bezwaren al in een eerder stadium gemeld hadden moeten worden. Cocreatie is een proces van het gezamenlijk zoeken naar randvoorwaarden waarbinnen vervolgens ideeen kunnen worden uitgewerkt die op draagvlak kunnen rekenen. Laten we het dus eerst hebben over randvoorwaarden wat mij betreft (wat vinden we belangrijk om rekening mee te houden) en daarna pas over ideeen.

     Als er twijfel is over de intenties van mensen in dit proces moet dat denk ik eerst maar eens op tafel worden gelegd, anders gaat dat het proces van begin tot eind frustreren. Dat moeten we niet via email of via de site doen, dat moeten we met elkaar bespreken en vervolgens weer verslag doen via de site zou ik zeggen.

     In een dergelijke bespreking hoor ik wel graag het vertrekpunt van mensen en daar ben jij blijkbaar ook naar op zoek Erik Jan. Dat jij je uitspreekt voor het behoud van de hertenweide as such is prima, maar leidt tot nu toe nog niet tot uitspraken van anderen over welk vertrekpunt zij kiezen. Mijn vertrekpunt: het park is van iedereen, dat blijkt ook gezien het gebruik en de mensen die er graag komen. Ik geniet als aanwonende van het park enorm van het park, maar het is niet mijn park. Ik ben als aanwonende wel ervaringsdeskundige als het gaat om wat wel en niet werkt met veranderingen in het park en de manier waarop mensen daarop reageren. Zoals volgens mij bijvoorbeeld Ger ook goed kan beoordelen hoe de natuur reageert op veranderingen in het park. Vanuit die hoedanigheid kan en wil ik graag meedenken met de randvoorwaarden voor eventuele verandering. Ik ga op voorhand dan ook niet mee met discussies over of de hertenweide moet blijven of (deels) een andere bestemming moet krijgen, ook al respecteer ik ieders mening hierover. Ik hoop dat dit bijdraagt aan het zuiver houden van de discussie. Voor de mensen die dit belangrijk vinden als toevoeging: ik woon in Oog in Al. Maar laten we elkaar geen labels op plakken alsof er zoiets is als aan deze of de andere kant van de sluis. “Oog in allers” bestaan niet volgens mij evenmin als ‘lombokkers” of zo.

     Keep up the good work!
     Hans

     Beantwoorden
     • 2 november 2011 om 18:39
      Permalink

      Hear hear!

Geef een reactie