Petitie gestart voor behoud subsidie dierenweide

Per 2026 wordt mogelijk de subsidie voor dierenweides in Utrecht stopgezet, ook die voor in Park Oog in. Voor ons park gaat het om een bezuiniging van 6.000 euro per jaar. Hiermee zal de dierenweide zo goed als zeker verdwijnen. Vier redenen om hier nee tegen te zeggen:

  • Park Oog in Al is een gemeentelijk monument en de dierenweide is daarin een vaste waarde. Het park is cultureel erfgoed en een plek van historisch belang. Zonder dierenweide verliest het park Oog in Al zijn unieke karakter.
  • Als de dierenweide in Park Oog in Al verdwijnt, verdwijnt daarmee een plek die al 85 jaar van grote waarde is voor omwonenden, gezinnen met kinderen en alle andere parkbezoekers die geregeld een kijkje komen nemen bij de hertjes, de pauwen, de bijen (de honing is te koop), de kippen en de ooievaars. Een dierbaar zaterdag- of zondagochtenduitje: eerst even de hertjes gedag zeggen, daarna koffie en limonade bij het Landhuis in de Stad of een wandelingetje door het park.
  • De dierenweide zorgt voor verbinding in de wijk en ver daarbuiten: zo’n 200 mensen hebben zich als vriend of vrijwilliger verbonden aan het park, met name aan de dierenweide. Al tien jaar lang zorgen zo’n 60 vrijwilligers dagelijks voor de herten, pauwen en kippen; veel gezinnen die het belangrijk vinden hun kinderen kennis te laten maken met de natuur en met het verzorgen van dieren in de grote stad. Waar anders kun je vlakbij huis hertjes en kippen voeren, poep scheppen en eieren rapen? En, in het voorjaar, jonge hertjes en ooievaars zien?
  • De subsidie wordt besteed aan voer, hooi, stro, materialen en medische zorg. Iedereen levert zijn bijdrage kosteloos en draagt bij aan een groot gevoel van saamhorigheid en parkplezier in Oog in Al.

De stichting zet nu drie stappen om te voorkomen dat deze subsidiestop er komt:

  1. Onze vrijwilligers sturen een gezamenlijk ondertekende brief aan raadsleden en B&W van de gemeente Utrecht. Inmiddels hebben 61 vrijwilligers aangegeven dit te willen doen.
  2. Vanaf nu is er een openbare petitie beschikbaar op petities.nl, die vooral voor alle bezoekers en gebruikers van het park is bedoeld (maar iedereen kan dit ondertekenen), zie hiervoor de link  Behoud de dierenweide in Park Oog in Al – Petities.nl
  3. We ondersteunen alle collectieve acties tegen opheffing van subsidies voor alle dierenweides in Utrecht

Teken de petitie, zeg daarmee nee tegen het stopzetten van de subsidie voor de dierenweide in park Oog in Al.

 

 

Geef een reactie