Voortgang “kansen voor het park”

Eveline van der Aa bericht over het gesprek dat zij 20 september jl. met de gemeente hadden en over de verdere plannen:

“Beste omwonenden,

Op verzoek van Erik Jan bij deze een update over ons initiatief ‘kansen voor het park’.

Na de bijeenkomst in juni hebben we in augustus een mail verstuurd over de voortgang in de zomer. Bij deze een korte terugkoppeling van de acties sindsdien.

Op 14 september was een vervolgoverleg met degenen die in juni aangaven actief mee te willen denken met ons initiatief. Met vijf omwonenden hebben we verder gebrainstormd over de wensen voor het park en de vervolgstappen. Nogmaals is benadrukt dat elke investering/ vernieuwing van het park de overlast in het park niet zou moeten vergroten, sterker nog: de huidige overlast zou moeten verminderen waar mogelijk. Hier zou bij uiteindelijke planvorming goed over meegepraat en meegedacht moeten worden. Verder zijn wij het er over eens dat de plek waar de herten nu lopen anders ingericht zou kunnen worden: meer ‘park’ (wandelen en spelen), meer toegankelijk, meer ecologie en/of meer dieren.

Op 20 september hebben wij (Rob, Rosanne en Eveline) een gesprek gehad met de gemeente: Ida Thoenes (assistent Wijkmanager op het wijkbureau), Jeroen Schenkels (programmamanager dienst Stadsontwikkeling) en Zanne Schors (adviseur stedelijke ontwikkeling). We hebben verteld wat wij tot nu toe ondernomen hebben en een korte terugkoppeling gegeven van de verschillende reacties. Ook hebben we gemeld dat een zestal omwonenden actief mee willen denken over het vervolg.

Bettina van Santen (adviseur Architectuurhistorie Stedenbouw en Monumenten bij de gemeente) heeft een presentatie gehouden over de historie van het park (aanleg en ontwerp). Dit was zeer informatief en uitgaande van de historische data zijn (een deel van) onze plannen geen vernieuwing maar eerder herstel en achterstallig onderhoud. De presentatie geeft aanleiding om na te denken over herstel van het gehele park, dus niet alleen de hertenweide. Het lijkt ons nuttig als op een later moment in een groter gezelschap de presentatie herhaald wordt.

In het overleg hebben we als ‘huiswerk’ voor de gemeente afgesproken:

  •  uit te zoeken/ na te vragen onder welke condities er eventueel een meer toegankelijke dierenweide kan komen en welke oplossing er eventueel voor de herten kan worden gevonden
  • een bomeninventarisatie uitvoeren om een beeld te krijgen van welke (bijzondere) bomen er in het park zijn
  • een eerste conceptschets maken voor vernieuwing/herstel van het gehele park n.a.v. de historische data, onze ideeen en de gekregen feedback daarop vanuit de buurt.

Als vervolg voorzien wij:
– Wij als initiatiefnemers vormen vanaf nu samen met de meedenkers een kerngroep
– Onze wens is: een andere inrichting van de hertenweide (bij voorkeur meer ruimte voor spelen en wandelen, in elk geval toegankelijker) en investering/vernieuwing/herstel van het park.
– Eventuele planvorming etc. zal door de gemeente moeten worden opgepakt. De ontwikkeling past in het groenstructuurplan.
– Het ligt voor de hand om te komen tot een cocreatietraject, waarbij in elk geval de kerngroep gesprekspartner is maar ook andere belanghebbenden kunnen meepraten
– In dit kader kan het nuttig zijn als er een stichting Park Oog in Al komt (die zich bijvoorbeeld vooral richt op het beheer en ecologie van het park en ook na dit initiatief formele gesprekspartner blijft voor de gemeente over parkzaken), en mogelijk dat ook jullie als omwonenden het belangrijk vinden om ‘vertegenwoordigd’ te zijn in een eventueel cocreatietraject.

NB: op dit moment is van dit alles nog GEEN sprake! De status van het project is nog steeds: drie enthousiastelingen hebben een idee, we hebben gepolst hoe dit leeft bij omwonenden, er zijn zes omwonenden aangehaakt bij de initiatiefgroep en de gemeente start een eerste conceptschets om te zien wat haalbaar, nodig, wenselijk is. Ook deze schets heeft nog geen enkele formele status! Het is orientatie op wensen en richting en op wat –als het een formeel project wordt- belangrijke aspecten zijn.

Onze ideeen over hoe nu verder zijn slechts globaal gedeeld met de meedenkers! Wij zouden daarom nog liever hebben gewacht met een terugkoppeling op papier, zodat onze berichtgeving door iedereen gedragen kan zijn. Maar omdat we begrepen hebben dat jullie je zorgen maken en op korte termijn bijeen komen, toch dit bericht per mail.

Vragen, opmerkingen, zorgen, ideeen?
Laat ze ons weten!
Eveline, Rob, Rosanne
kansenvoorhetpark@gmail.com

 

Eén gedachte over “Voortgang “kansen voor het park”

  • 29 september 2011 om 21:58
    Permalink

    De laatste bijdrage van de initiatiefgroep biedt goede aanknopingspunten om verder te praten.

    Beantwoorden

Geef een reactie