Eekhoorns, appelvinken, fazanten en meer!

Groot nieuws! Er zijn weer eekhoorns in het park. Een paar jaar geleden heb ik er een keer eentje gezien. Daarna jaren niet. Nu zijn er weer twee eekhoorntjes die op verschillende plekken in het park soms plotseling opduiken. Hoog in de takken van de bomen, maar ook op het gras.
We hebben de afgelopen week weer voor de herten mogen zorgen. De jonge herten, die nu een soort pubers zijn, zijn zo schattig. Gaat het zien! Heel bol en dikkig en koddig met hun dikke wintervachtjes.
Van buurman Ger (een echte vogelkenner) hoor ik dat er op dit moment steeds appelvinken te zien zijn in het park. Je moet daarvoor wel omhoogkijken. Appelvinken kraken met hun ijzersterke snavels pitten en zaden in de bomen. De snavel van een appelvink heeft een drukkracht van 50 kilo!
Sinds een paar weken lopen er fazanten door het park. Waar ze vandaan komen? Geen idee. Ik heb twee mannetjes en een vrouwtje gezien. Ze maken een leuk keelachtig geluid. Ik hoor ze soms eerder dan ik ze zie.
Het is een Jochie! De jonge pauw die is nu al behoorlijk uit de kluiten gewassen is blijkt een echte mannetjespauw! Hij begint behoorlijk brutaal te worden en jaagt zijn moeder soms weg bij de voerbak. Voor zijn vader heeft hij nog wel respect. Bij pappa is weer een prachtige staart gegroeid. Zoonlief probeert zijn korte staartje ook op te zetten en dat ziet er dan wel weer erg aandoenlijk uit.  
Goed nieuws: in de herfst zag je bijna geen merels meer in de wijk misschien vanwege het Usutu-virus wat door Europa waart. Nu zijn er nog steeds erg weinig maar ik zie wel een aantal gezonde exemplaren in het park.

Geef een reactie