Analyse historische beplanting park klaar

analysekaart 1921
Analysekaart 1921

Het Wageningse bureau SB4 heeft in opdracht van de gemeente Utrecht een historische analyse van de beplanting in het park gemaakt. Het rapport is hier te downloaden.

Er wordt beschreven hoe de indeling van het “wandelpark” aan moest sluiten op het stratenplan van de wijk. welke manieren er werden ingezet om het ruimtelijk effect te versterken, en hoe er omgegaan met zichtlijnen en hoogtevariatie.

De bunkerheuvel was vroeger een bloemenheuvel. Na de oorlog werd de bunker aan het oog onttrokken. Wat nu wel door sommigen de bloemenheuvel wordt genoemd, was vroeger “de ruïne”.

Er is een lijst opgenomen van de plantensoorten die in de eerste helft van de 20e eeuw in het park werden gebruikt. Het document bevat ook biografieën van de plantsoenmeesters Jan Jacob Denier van der Gon en Siemon Doorenbos.

 

Geef een reactie