Opgehokt

waarschuwingsbordSinds afgelopen woensdag scharrelen onze kippen binnen. Dat komt doordat een besmettelijke variant van de vogelgriep terug is in Nederland. In Zeewolde en Monnickendam zijn dode vogels aangetroffen die het virus H5N8 droegen. Het rijk heeft hier maatregelen tegen getroffen.

Voor onze kippen en hanen betekent dit dat ze voorlopig even binnen moeten blijven. Op die manier kunnen ze niet in contact komen met bezoekers of met (wilde) andere vogels die het virus over kunnen brengen. Mensen mogen nu alleen de dierenweide op als een bepaald hygiëneprotocol is doorlopen. Vrijwilligers moeten een extra logboek bijhouden, hun schoenen of laarzen ontsmetten en handschoenen dragen wanneer de kippen gevoerd worden.

Het is nog onbekend hoe lang dit gaat duren.

Nieuw uilentehuis

IMG_20151219_121315575_HDRIMG_20151219_115545906
bosuil
Eind vorig jaar is op initiatief van vrijwilliger Jeroen in het park een nestkast opgehangen voor een bosuil.

Deze vogels beginnen binnenkort al met het uitzoeken van een broedplaats, dus was het gewenst dat de speciale kast al in december geplaatst zou worden.

Wij willen dit jaar nog meer nieuwe nestkasten plaatsen. En zijn op zoek naar een tweetal vrijwilligers die eenmaal per jaar willen meehelpen bij het ophangen en schoonmaken van deze kasten. Als je interesse hebt, stuur dan een mailtje naar Arend van Rooden (secretaris@parkooginal.nl)

Pauwen!

Vandaag konden twee nieuwe bewoners de dierenweide in Park Oog in Al voor het eerst verkennen: een jonge vrouwtjespauw uit de Griftstede en een mannetjespauw afkomstig uit Julianapark. Ze hebben 10 dagen aan elkaar kunnen wennen in het voormalige Swifferhok. Dat wordt ook hun thuishonk.

Dat de wederzijdse hechting goed gelukt is bleek al snel na vrijlating: het mannetje bleef zoeken naar het vrouwtje dat enigszins gestressed al over het hek gevlogen was. Overigens kunnen pauwen vliegen en worden deze pauwen niet gekortwiekt, omdat ze ook graag in bomen zitten. Daardoor zal er wel eens eentje terechtkomen in het park buiten de dierenweide. Ze zijn echter zeer honkvast en zullen normaal gesproken steeds weer thuiskomen.

 

Wat gaat er veranderen in het park?

klik op de kaart om deze in hoge resolutie te bekijken

klik op de kaart om deze in hoge resolutie te bekijken

Het herstel- en beheersplan (zie hier voor de kaart en hier het plan) bevat naast onderzoeksresultaten en inrichtingsprincipes ook een aantal concrete veranderingen en verbeteringen. Deze worden op deze pagina’s toegelicht. U kunt ook een reactie geven onderaan elk plan. De eerste 5 plannen zijn reeds in ontwikkeling of uitvoering.

Er is aan de website een menuonderdeel toegevoegd (“het nieuwe park”) waarin de verschillende veranderingen op een rijtje worden gezet. Zie hier de startpagina daarvan.